تنصیف دارایی
یکی از مباحث حقوق خانواده که به عنوان شرط ضمن عقد، در قباله های نکاح گنجانده شده است، بحث تنصیف دارایی است .
تنصیف اموال( دارایی) چیست ؟
زمانی که طلاق به درخواست زوج باشد وناشی از سوء معاشرت زوجه نباشد و مرد شرط تنصیف را که جزء شروط دوازده گانه عقدنامه است امضا کرده باشد ، در هنگام طلاق باید تا نصف اموال خود را به زوجه منتقل نماید.
✅ شرایط مربوط به تحقق شرط تنصیف اموال
۱) طلاق به درخواست زوج باشد :
یكی از شرايط تحقق شرط تنصيف دارایی این است که زوج بخواهد زوجه را طلاق دهد و وی ارائهکننده دادخواست طلاق باشد و نه اینکه زوجه خواهان طلاق باشد .
۲) طلاق مستند به تخلف زن از وظایف زناشویی یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد :
چنانچه سوء رفتار و سوء اخلاق زوجه علت زوج باشد با اثبات آن ، شرط تنصيف دارایی تحقق نمیيابد . مثلاً هرگاه زوج ، نشوز و عدم تمکین زوجه را اثبات کند ، این شرط برای زوجه قابل استفاده نخواهد بود .
۳) ملاک تا نصف اموال یا معادل آن است :
در اين شرط عبارت « تا نصف دارايی » یا معادل آن ذکر شده که این میزان میتواند از پایینترین درصد اموال زوج تا سقف 50 درصد آن تلقی شود که تعيين آن به نظر دادگاه بستگی دارد .
۴) دارايی در دوران زندگی مشترک با زوجه به دست آمده باشد :
یكی دیگر از شرایط تحقق شرط مذکور حصول دارایی زوج ، در زمان زندگی زناشویی با زوجه است ، لذا به اموالی كه زوج پیش از ایام زناشویی داشته ( نه از تاریخ عقد ) و اموال موروثی سرايت پیدا نمیكند ، زيرا به مال ناشی از ارث اموال به دست آورده در زمان زناشويی اطلاق نمیشود .
۵ )دارایی در حين طلاق موجود باشد :
موجود بودن اموال حين طلاق شرط لازم برای اجرای این شرط است . بنابراين شامل اموال از بين رفته اعم از تلف يا مفقود شده ، نمیشود . همچنين آن چه موضوع شرط است ، دارايی زوج است ، لذا به نظر باید ديون زوج نيز مدنظر قرار گيرد .