شرایط بیکاری در کشور ما به شکلی است که صف جویندگان کار متاسفانه هر روزبیشتر از دیروز می شود. اینکه درآمارها این مسئله به تبع دیده نمی شود شاید به این علت باشد که عده ای به دلیل ناامید ی از یافتن شغل وحرفه از صف کلا خارج می شوند و در آمار محاسبه نمی گردند. اما یکی از دلایلی که جویندگان حرفه برای نیافتن شغل, سختگیری کارفرمایان است. کارفرمایانی که در مقابل با نیروی کار سختگیری هایی مثل اخذ چک, سفته, در مراجع ادارات کار هیچ توجهی به این سفته های ضمانتی یا چکهای ضمانتی نمیکند،بلکه از باب وصول ما اقدامی نمی کنیم اما می گوییم که باید به مراجع قضایی مراجعه کنید.
چون بسیاری از کارگران از قانون بی اطلاع هستند و کلا ترس از این موضوع دارند که اگر سفته ندهند از کار بی کار می شوند کارگران در وهله اول بهتر است که اصلا از دادن چک و سفته برای استخدام به کارفرما اجتناب کنند. باید بدانید که کارفرمایی که از کارگرچک و سفته می طلبددر واقع هدفش این است که حق کارگررا ضایع کند. در اغلب موارد ارزش ندارد که این کار را اصلا قبول کننید، یعنی اینکه در نهایت کار به اینجا خاتمه می یابد که چند ماهی برای یک نفر کار میکنند، حقوقشان نصفه نیمه پرداخت میشود و آخر سر هم اگر اعتراض گنند سفتهشان به اجرا گذارده میشود. یعنی نه تنها سودی نمیبرندبلکه ضرر هم میبینند.
کارگران به هر بهانه ای چک و سفته گذاشتهاند اولاً آن را با قید ضمانت حسن انجام کار بگذارند و درثانی از شکایت نترسند و از طریق شورای حل اختلاف پیگیر حقوق خود باشند.
شناسنامه, و... را ملاک حسن انجام کار می دانندددرباره ضمانت های سفته و چک که کارگران هنگام عقد قرارداد باید به کارفرما تسلیم کنند باید گفت اساسا در قانون کار هم هیچ اشاره ای به این موضوع نشده است که کارفرما بخواهد بابت حسن انجام کارسفته یا چکی دریافت کند.
در این نوشتار قصد دارم نکاتی زیر را که حاصل خلاصه واری ازتجربیات در پرونده های مرتبط با چک وسفته های ضمانتی است ارایه دهیم در مواقعی که به اجبار تن به چنین کاری داده می شود با دانستن نکات حقوقی حقی ضایع نگردد ان شااله که مفید فایده شما خوانندگان ارجمند قرار بگیرد.
1-در قراردادها واز جمله قراردادهای شغلی شماره چک ویا سفته وضمانتی بودن آن ذکر شود حتی اگر طرف با درج واژه ضمانتی مخالفت کردولی درج شماره سفته وچک را قبول کرد مشکلی نیست.
2-در خود سفته مشخصات گیرنده درج شود(نه اینکه سفید امضا داده شود)واز این عرف غلط بسیارشایع ننوشتن نام گیرنده سفته در خود متن سفته اجتناب شود.
3-از طرف مقابل رسید ترجیحا باذکر شماره سفته اخذ شود.
4-واژه ضمانتی بودن در خود سفته یا پشت آن ذکر گردد واگر واگر با درج آن هم مخالفت شد حداقل نوشته شود برای حسن انجام کار
خوب در این صورت می توانید قبول کنید وانچنان مشکلی پیش نمی آید.واما از همه مهم تر این است که بسیاری پرسش می کنند که برای کار فرمایانی که اصرار بر دادن سفته سفید امضا بدون درج هیچ واژه ای اعم از ضمانتی یا حسن انجام کار و...دارند برای این موارد ودر برابر این اشخاص چه کار باید انجام داد؟
حتما زمان دادن چک یا سفته با شخصی دیگر بروید (ترجیحا دو نفر) که بعدا در صورت خودداری کارفرما از برگرداندن سفته ها علاوه بر اینکه بر خلاف حق نتوانند علیه شما دعوی حقوقی مطالبه وجه سفته یاچک را اقامه کنندبلکه حتی این شما باشید که در مقام یک مدعی بتوانید شکایت کیفری نیز علیه ایشان به عنوان خیانت در امانت اقامه واثبات نمایید